Ηχομόνωση

You are here

ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ
Ο θόρυβος είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο χαρακτηριστικό των σύγχρονων κοινωνιών. Η προστασία ενάντια στην ηχορύπανση είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην καθημερινότητα αφού επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας υγεία. Οι στιγμές ησυχίας και ηρεμίας γίνονται όλο και πιο σπάνιες. Η βασική προϋπόθεση για να ορίσουμε τον όρο «άνεση» και ίσως και το επίπεδο διαβίωσης είναι τα χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Οι ηχομονωτικές ιδιότητες των προϊόντων VAS "Vasiliou Glass Technologies" προφυλάσσουν με επιτυχία τις στιγμές αυτές εξασφαλίζοντας αποτελεσματική μείωση του ήχου.

Δεδομένου ότι ο επίπεδος υαλοπίνακας βοηθάει λίγο στην μείωση της μετάδοσης του θορύβου στο εσωτερικό ενός κτιρίου, ο πολυστρωματικός υαλοπίνακας με εμπορικό όνομα VAS-SAFE ACOUSTIC είναι η λύση αφού προσφέρει μείωση του συντελεστή Rw έως και 52dB συνδυασμένος μέσα σε διπλό ή ακόμα καλύτερα τριπλό υαλοπίνακα.

Η αυξημένη ηχομείωση βασίζεται στην ασυμμετρία των επιμέρους υαλοπινάκων. Για να οριστεί και να γίνει αντιληπτό πως λειτουργεί η ηχομονωτική υάλωση, είναι απαραίτητο να δοθούν ορισμένες πληροφορίες αναφορικά με τον ήχο. Ο ήχος είναι κύματα που παράγονται από ταλαντευόμενα μόρια σε αέριο, υγρό ή στερεό υλικό. Ο αριθμός των ηχητικών κυμάτων που εκπέμπονται ανά δευτερόλεπτο είναι γνωστός ως συχνότητα του ήχου και συνήθως εκφράζεται σε Hertz (Hz).

Για να καθοριστεί με αριθμούς πόσο «αποδοτικός» είναι ένας ηχομονωτικός υαλοπίνακας, έχει δημιουργηθεί ο συντελεστής ηχητικής μείωσης R. Να σημειωθεί ότι κάθε είδος και πάχος υαλοπίνακα δεν έχει την ίδια ηχομείωση σε όλες τις συχνότητες. Γενικά, η ηχομείωση αυξάνει με την συχνότητα αλλά υπάρχει μια κρίσιμη συχνότητα στην οποία η ηχομείωση είναι χαμηλότερη.

noise reduction


Σε γενικές γραμμές οι ακόλουθες κατηγορίες έχουν δημιουργηθεί για καλύτερη επιλογή ηχομονωτικών υαλώσεων.

Οι τύποι θορύβου κατηγοριοποιούνται ως εξής:

 • Μέτριος:
 • Υπαίθριες περιοχές σε απόσταση μεγαλύτερη από 500m από την κυκλοφορία αυτοκινήτων.

 • Μέσος:
 • Αστικές περιοχές σε απόσταση μικρότερη από 500m από την κυκλοφορία αυτοκινήτων.

 • Δυνατός:
 • Βιομηχανικές, αστικές ή εμπορικές σε απόσταση μικρότερη από 5 Km από αεροδρόμιο.

 • Πολύ δυνατός:
 • Κέντρο πόλεων, περιοχές πολύ κοντά στην κυκλοφορία αυτοκινήτων ή περιοχές πολύ κοντά σε αεροδρόμια.  Εφαρμογές
 • Κλινικές Υγείας & Κέντρα Ιατρικής Φροντίδας
 • Εγκαταστάσεις Ψυχολογικών Υπηρεσιών
 • Λογιστικά, Δικηγορικά, Κτηματομεσιτικά, Επενδυτικά Γραφεία
 • Αίθουσες Συνδιαλέξεων & Συνεδριάσεων
 • Δωμάτια Εξυπηρέτησης Πελατών
 • Γραφεία Τραπεζών
 • Οικίες αστικών κέντρων και πολυτελείς οικίες
 • noise reduction

  noise reduction


  Στη διπλή ηχομονωτική υάλωση ή ακόμα καλύτερα τριπλή ηχομονωτική υάλωση, συνίσταται οι υαλοπίνακες να είναι διαφορετικού πάχους μεταξύ τους, ώστε η κρίσιμη συχνότητα του ενός να μην συμπίπτει με του άλλου.

  Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πολυστρωματικοί υαλοπίνακες VAS-SAFE ACOUSTIC απορροφούν ηχητικές δονήσεις σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων παρέχοντας έτσι κατά πολύ καλύτερη ηχομόνωση από ότι ένας επίπεδος υαλοπίνακας ιδίου πάχους.

  noise reduction

  Πριν επιλεγεί η κατάλληλη σύνθεση πρέπει να διευκρινιστεί η πηγή θορύβου που θέλουμε να απομονώσουμε όπως και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

  Άρα σε όλες τις περιπτώσεις οι πελάτες πρέπει να έρχονται σε επαφή με την VAS "Vasiliou Glass Technologies" όταν τίθενται οι προδιαγραφές ηχομείωσης.

  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΗΧΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ (DB) ΚΑΤΑ EN 12354

  Rw
  Ctr
  C


  Το ακόλουθο διάγραμμα παρουσιάζει την τιμή του ακουστικού συντελεστή μόνωσης Rw καθώς επίσης και το συντελεστή R για τις διάφορες ηχητικές συχνότητες.

  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ R (DB)

  noise reduction

  ΥΠΟΜΝΗΜΑ

  Rw: Ακουστικός συντελεστής μόνωσης (μέση τιμή).
  Ctr: Διορθωτικός συντελεστής για πηγές που περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό χαμηλών συχνοτήτων, π.χ. κυκλοφοριακός θόρυβος.
  C:   Διορθωτικός συντελεστής για πηγές που περιέχουν μικρό αριθμό χαμηλών συχνοτήτων, π.χ. λεωφόρους, τρένα, παιδικές χαρές.


  noise reduction

  noise reduction

  Η VAS VASILIOU GLASS TECHNOLOGIES προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, προσφέρει πιστοποιημένες ιδιότητες σε θέματα ασφαλείας και προστασίας (βάσει ΕΝ 356 & ΕΝ 12600) για την VAS-SAFE ACOUSTIC κατηγορία εκτός των ηχομονωτικών ιδιοτήτων.

  noise reduction